1.4. Egmont Højskolens værdier
Skolens værdigrundlag er sammenfattet med følgende tre begreber:
Solidaritet:
Stræben efter at alle mennesker har de samme muligheder. Det solidariske menneske er villigt til at bidrage, således at andre får de muligheder, som vedkommende selv tager som en selvfølge. ”De bredeste skuldre bærer det tungeste læs”.
Myndighed:
Relateret til magt og kompetence. Myndighed betyder selvforvaltning, at mennesker har eller får magt til at bestemme over eget liv. Myndige handlinger forudsætter også demokratisk dannelse.
Værdighed:
Er forbundet med rettigheder. Ens værdighed som menneske betyder, at man automatisk har en række rettigheder, som det er et fælles ansvar at værne om. Det forudsætter livsoplysning og folkelig oplysning.
Op til skolens 60 års jubilæum i 2016 kørte projektet "Livskraft", der havde til formål at give et indblik i skolens hverdag beskrevet i tekst, billeder, film og interviews med elever. Se mere på Projekt Livskrafts hjemmeside.
Egmont Højskolen ser det som sit mål, at give eleverne specifikke kompetencer i forhold til solidariske, myndige og værdige handlinger. Der er mange midler hertil, men højskolen lægger især vægt på at den faste stab af medarbejdere efterlever værdierne. I tilgangen til fællesskabet og den enkelte elev eller kursist er de ansatte med til at vise, hvordan skolens værdigrundlag efterleves.
Opholdet på Egmont Højskolen indebærer deltagelse i et fællesskab. Samværet med andre mennesker er med til at danne ens identitet og elever og kursister etablerer en fælles historie sammen med dem, de er på højskoleophold med.
Egmont Højskolen tror - med andre ord - på, at:
- Alle mennesker kan og vil foretage valg, som giver de bedste betingelser for det gode liv.
- Mennesker med forskellige liv og muligheder kan sammen skabe det gode samfund.
- Viden, fordybelse og udveksling af livserfaring giver nye muligheder for engagement i livet og i samfundet.
- Skolen kan skabe et fællesskab, hvor mennesker med funktionsnedsættelse har ret til fuld og ligeværdig deltagelse.
- Hver elev vil vælge solidaritet frem for egoisme – at de, der har overskud, vil dele med dem, der ikke har så meget overskud.
- Hver elev vil vælge selvforvaltning frem for formynderi.
- Hver elev vil vælge anstændighed frem for selvhævdelse.